21 oktober tot en met 6 november 2015

 

Het Historisch Nieuwsblad en Historizon organiseren in oktober een unieke reis naar Zuid-Afrika die u nergens anders vindt. Deze 17-daagse reis voert langs de belangrijkste plekken waar Nederlanders en hun afstammelingen in de loop der eeuwen sporen hebben nagelaten. Zuid-Afrikaanse historici zullen ter plaatse rondleidingen en lezingen verzorgen. Zo maakt de deelnemer intensief kennis met het taalkundige en culturele erfgoed, maar ook met de gevolgen van slavernij en apartheid.  

 

Van de VOC-geschiedenis in Kaapstad, via de gevechten tijdens de Boerenoorlog in Bloemfontein naar het hart van de Boerenrepubliek in Transvaal. Daarnaast is er uitgebreid aandacht voor andere onderwerpen die Zuid-Afrika kenmerken zoals de geschiedenis van de apartheid. Ook kijken we naar de huidige staat van het land. Met een keur van historici worden bezoeken aan bijzonder locaties afgewisseld met historische achtergronden, waarbij verhalen zowel van de blanke als de zwarte zijde belicht worden. Een safari in het Krugerpark staat ook op het programma.

 

ZA afb

 

De reis staat onder de deskundige leiding van de historicus Bas Kromhout. Bas heeft veel gepubliceerd, o.a. in het Historisch Nieuwsblad, en werkt momenteel aan de eerste eigentijdse biografie over Hendrik Verwoerd, de van oorsprong Nederlandse premier van Zuid-Afrika die de apartheid invoerde.

 

Daarnaast hebben we de deskundige medewerking van het Zuid-Afrikahuis in Amsterdam. De organisatorische reisleiding is in handen van Piet Segers van Historizon die veel ervaring heeft in de organiseren van dit type historische reizen.

 

 

Dag 1 (woensdag 21 oktober): Amsterdam-Kaapstad

 

Vandaag vliegt u vanuit Amsterdam met KLM rechtstreeks naar Kaapstad. Bij aankomst heeft u een transfer naar uw hotel in Stellenbosch, het Stellenbosch Hotel.

 

Dag 2 (donderdag 22 oktober): Stellenbosch en Paarl

 

Deze dagen begeleidt letterkundige Wium van Zyl ons. De mooie en rustige omgeving waar we deze dagen in verkeren geeft ons alle ruimte om te acclimatiseren in dit interessante land. In Paarl brengen we een bezoek aan het Taalmuseum met de stijlkamers in het voormalige huis van Gideon Malherbe. We besteden hier aandacht aan de Kaap-Hollandse architectuur en de wijncultuur, met een bezoek aan een wijnboerderij in Bos-en-dal. Hier gebruiken we de lunch.  

 

In Stellenbosch gaan we naar het Braak en Kruithuis en het Dorpsmuseum in de Dorpstraat. Hier is tevens een lezing van prof. Hermann Giliomee over de Afrikaanse geschiedenis en de apartheidspolitiek. Met name de bijzondere rol van de Boerenvrouw in de frontiersamenleving van de Kaapkolonie tijdens de Grote Trek en in de Boerenoorlog komt aan de orde.  

 

We overnachten in Stellenbosch in het Stellenbosch Hotel.

 

Dag 3 (vrijdag 23 oktober): Franschhoek en Genadendal

 

We verlaten Stellenbosch en rijden naar Franschhoek, waar we het monument en het museum van de Hugenoten bezoeken. De Franse invloed in Zuid-Afrika wordt ons hier duidelijk. In Greyton lunchen we, waarna we doorreizen naar Genadendal. Hier, bij deze historische missiepost van de Hernhutters, leidt dr. Baly ons rond.  

 

De tocht eindigt in Kaapstad waar we overnachten in het Protea Hotel Seapoint.

 

 

Dag 4 (zaterdag 24 oktober): Kaapstad

 

Vandaag heeft u een eerste kennismaking met de 'moederstad', zoals de Zuid-Afrikanen Kaapstad noemen. De gehele dag worden wij begeleid door historicus en schrijver Dan Sleigh, die met name gespecialiseerd is in de geschiedenis van de VOC. Op het programma staat een bezoek aan het VOC-Kasteel, dat tegenwoordig een museum is, de Compagnietuin met slavenloge, het slavenmuseum en het Groentemarktplein met het Burgerwachthuis.  

 

’s Avonds woont u een lezing bij van de voorzitter van de Afrikaanse Taal Raad, Michael le Cordeur. Hij zal een inleiding geven over de ontstaansgeschiedenis van het Afrikaans.  

 

De overnachting is in ons hotel in Kaapstad.

 

ZA riebeeck

Dag 5 (zondag 25 oktober): Kaapstad

 

Vandaag heeft u een vrije dag. U kunt met de hop-on-hop-offbus Kaapstad verkennen en heerlijk rondwandelen aan het Victoria & Alfred Waterfront of genieten van het uitzicht vanaf de Tafelberg. Ons hotel ligt in een veilige wijk en het strand ziet u hier vanuit liggen.  

 

We overnachten weer in Kaapstad.

 

Dag 6 (maandag 26 oktober): Kaap de Goede Hoop

 

Vandaag maken we een prachtige bustour over het schiereiland met het Table Mountain National Park. Via de spectaculaire Chapman Peak’s Drive komen we bij de historische Cape Point. Een wandeling naar dit punt in de oceaan is heel bijzonder. Wanneer we de tocht vervolgen komen we bij Boulders Beach, waar we een grote kolonie pinguïns zullen zien.  

 

's Avonds is er een lezing door prof. Mohamed Adhikari van de universiteit van Kaapstad. Hij spreekt over de geschiedenis van de zogenaamde ‘gekleurde’ bevolkingsgroep die in de provincie West-Kaap de meerderheid uitmaakt.  

 

We overnachten weer in Kaapstad.

 

Dag 7 (dinsdag 27 oktober): Kaapstad en Bloemfontein

 

In de ochtend brengt u een bezoek aan Robbeneiland. Al in de zeventiende eeuw werden politieke gevangenen en criminelen gevangengezet op dit als strafkolonie ingerichte eilandje. Maar het meest bekend werd Robbeneiland toen het voormalige apartheidsbewind van Zuid-Afrika vanaf de jaren zestig politieke tegenstanders - onder wie Nelson Mandela en andere ANC-leiders - hier gevangenzetten. Achterin het zogenaamde recreatiegebied bevindt zich het piepkleine, smalle tuintje dat Nelson Mandela onderhield en uitvoerig beschreef in zijn boek Long walk to freedom. De stapel stenen in het midden van de groeve is een eerbetoon: Mandela legde spontaan de eerste steen en sindsdien voegt iedere ex-gevangene die Robbeneiland weer bezoekt een eigen steen toe aan de stapel. Robbeneiland groeit steeds meer uit tot een internationaal symbool, een soort bedevaartsoord, zeker sinds de dood van Mandela.  

 

We lunchen in de wijk Bokaap: een kleurrijke wijk waar veel mensen van Maleise afkomst wonen.  

 

In de loop van de middag vliegen we naar Bloemfontein. Hier aangekomen verzorgen wij de transfer naar uw hotel, het Protea Hotel Bloemfontein Central.

 

WOI afb ieper

Dag 8 (woensdag 28 oktober): Kimberley

 

Vandaag vertrekken we op tijd uit Bloemfontein en maken we onder begeleiding van historicus Frank Dippenaar een excursie naar Kimberley, waar we onder andere een bezoek brengen aan ‘Die Groot Gat’. Deze enorme openluchtmijn, die het grootste, met de hand gegraven gat ter wereld zou zijn, heeft een oppervlakte van zeventien hectare en tussen 1871 en 1914 werkten hier zo’n vijftigduizend mijnwerkers. Zij brachten duizenden kilo’s diamanten naar boven.

 

Verder bezoeken we een voormalig slagveld uit de Boerenoorlog, Magersfontein, waar op 11 december 1899 een slag plaats vond tussen de Britten en de Boeren. Hier introduceerden de Boeren de loopgraventactiek, die later op grote schaal zou worden toegepast tijdens de Eerste Wereldoorlog.  

 

‘s Avonds houdt dr. Johann Hattingh, docent aan de Centrale Technische Universiteit een lezing over Bloemfontein en de Oranje Vrijstaat ten tijde van de onafhankelijkheid en de Boerenoorlog.  

 

We overnachten weer in Bloemfontein

 

Dag 9 (donderdag 29 oktober): Bloemfontein

 

Het programma voor vandaag staat onder leiding van Johan Hattingh. We hebben deze dag een bus ter beschikking en bezoeken eerst het Vrouwenmonument en het Anglo-Boer War Museum. Vervolgens rijden we naar het voormalige woonhuis van Thomas Maphikela in Batho Township, één van de oprichters van het ANC. De lunch gebruiken we in de tuin van het Oliewenhuis Kunsgallery.  

 

Vervolgens bezoeken we de President Brand begraafplaats en Queens Fort. We bezichtigen de Eerste Raadsaal en de Presidentie. Verder wandelen we langs de Appelhof en de Vierde Raadsaal. Ook een bezoek aan Naval Hill en het Bloemfontein Konsetratiekampterrein staat op het programma.  

 

We overnachten in Bloemfontein.

 

Dag 10 (vrijdag 30 okt): Pretoria

 

’s Morgens vliegen we naar Johannesburg. Bij aankomst verzorgen wij weer de transfer naar het hotel, het Protea Hotel Hatfield in Pretoria. U maakt kennis met de stad Pretoria waar u onder leiding van prof. Fransjohan Pretorius veel te horen krijgt over de geschiedenis van de Zuid-Afrikaanse Republiek, Paul Kruger en de twee Boerenoorlogen.

 

We bezoeken deze dag de volgende bezienswaardigheden: het kerkplein met de oude raadzaal, het Krugerhuis, het Melrose House en het Station van de NZASM.  

 

Overnachting in het Protea Hotel Hatfield in Pretoria.

 

ZA beeld

Dag 11 (zaterdag 31 oktober): Johannesburg en Soweto

 

Vandaag gaat u op weg naar Johannesburg waar u onder meer Het Apartheid Museum bezoekt, misschien wel het interessantste en aangrijpendste museum van heel Zuid-Afrika. Hier krijgt u een multimediale tour door de verschrikkelijke geschiedenis van de apartheid. Voordat u het museum binnenkomt, wordt u al geconfronteerd met rassenscheiding. Op uw ticket staat ‘blankie’ of ‘nie blankie’ en vervolgens heeft iedere groep een eigen ingang. In het museum ziet u een indrukwekkende expositie van een team van historici, filmmakers, designers, architecten en curators die geen doekjes windt om de keiharde gevolgen van dit regime. Zo hangen er 121 stroppen aan het plafond die de geëxecuteerde politieke gevangenen representeren. Dit museum moet u echt hebben bezocht, want hoe confronterend de beelden ook zijn, ze vormen een zeer belangrijk deel van de Zuid-Afrikaanse geschiedenis.    

 

Verder staat er vandaag nog een bezoek aan het township Soweto op het programma. De opstand die hier ontstond leidde uiteindelijk tot het einde van de apartheid.  

 

In de avond heeft u een lezing door dr. Manuhele Thotse, historicus bij het ministerie van Kunst en Cultuur, die zal ingaan op de viering van twintig jaar democratie en het belang van de geschiedenis in het nieuwe Zuid-Afrika.  

 

Overnachting in Pretoria.

 

Dag 12 (zondag 1 november): Pretoria

 

Vandaag heeft u een vrije dag ter eigen besteding.

 

Dag 13 (maandag 2 november): Pretoria

 

Vandaag maakt u kennis met het nieuwe Pretoria, of Tshwane, zoals de hoofdstad van Zuid-Afrika steeds vaker wordt genoemd. We bezoeken twee belangrijke monumenten, het Voortrekkermonument met de geschiedenis van de boeren en het Freedom Park, een indrukwekkend monument voor de geschiedenis van de zwarte bevolking van de prehistorie tot nu. Beide monumenten hebben een museum, waaraan we ook een bezoek zullen brengen. De twee monumenten zijn met elkaar verbonden door de weg van verzoening. 

 

Overnachting in Pretoria.

 

Dag 14, 15 en 16 (dinsdag 3 t/m donderdag 5 november): Safari

 

Een bezoek aan het fascinerende Zuid-Afrika kan natuurlijk niet zonder geproefd te hebben van de wonderschone natuur. Dit doen we met een driedaagse safari naar het Krugerpark, waar we verblijven in lodges in het park en onder leiding van ervaren gidsen echt wild zullen spotten. Op de heenreis maken we een stop bij Waterval Boven waar zich nog een tunnel bevindt van de NZASM-spoorlijn. De accommodatie in het Krugerpark is een goede middenklasse-accommodatie.

 

ZA afb krugerpark

Dag 16 en 17 (donderdag 5 en vrijdag 6 november): Johannesburg-Amsterdam

 

Vandaag reist u terug naar de luchthaven van Johannesburg, waar u 's avonds terugvliegt naar Nederland. Op 6 november arriveert u in Amsterdam.

 

 

Prijs: € 4400

Toeslag eenpersoonskamer: € 300

 

 

 

BIJ DE REIS INBEGREPEN

- Vliegtickets

- Luchthavenbelasting

- Vervoer per luxe touringcar

- Overnachtingen op basis van logies/ontbijt

- Lunches

- Diners

- Koffie/thee

- Excursies volgens programma inclusief entrees

- Lezingen

 

 

NIET INBEGREPEN

- Overige drankjes

- Fooien

- Reis- en annuleringsverzekering

 

 

 

Wilt u  meer informatie over deze reis, of wilt u gelijk boeken? Ga dan naar de site van onze reisorganisator Historizon.

 

HN logo

Historisch Nieuwsblad neemt u mee op een spectaculaire reis naar Zuid-Afrika, waar naast de recente geschiedenis ook de VOC, de Voortrekkers en de Boerenoorlog centraal staan. Bas Kromhout toont u hoe het bijzondere land van de regenboognatie tot stand kwam.

Klik op het menu voor inhoud en andere functies.

Gebruik de pijlen aan de zijkant om door het magazine te bladeren.
Loading ...