17 tot en met 21 augustus 2015

 

De Verenigde Oost-Indische Compagnie was de grootste handelsonderneming ter wereld. Twee eeuwen lang domineerde het bedrijf de handel op Azië vanuit de VOC-kamers in de Republiek. Historisch Nieuwsblad biedt, samen met reisorganisatie Historizon, een vijfdaagse rondreis door het Zuiderzee-gebied waarbij de VOC centraal staat.  

 

De tocht begint in Den Oever, waar we inschepen op de historische klipper Sybaris en naar Texel varen. Daar lagen de VOC-schepen op de rede tot ze naar hun verre bestemmingen in de Oost voeren.

 

Zeilend vervolgen we de reis om de historische steden Enkhuizen en Hoorn te bezoeken. Beide steden hadden, net als Amsterdam, Rotterdam, Delft en Zeeland, een VOC-kamer. Deskundige gidsen leiden u rond langs het nog tastbare VOC-verleden. 

 

 

VOC afb schip

 

 

Uiteraard ontbreekt ook een bezoek aan de Batavia-werf in Lelystad niet op deze reis. De Batavia verging op 4 juni 1629 voor de kust van Australië en is op authentieke wijze herbouwd. U bezoekt de replica en krijgt tevens inzicht in de bouw van admiraliteitsschip De 7 Provinciën.

 

Op de laatste dag staat de maritieme geschiedenis van Amsterdam op het programma, waarbij ruim de tijd wordt genomen voor het spectaculaire maritieme evenement SAIL. Onder deskundige begeleiding vaart u langs de vele tallships en u krijgt uitleg over de verschillende schepen.  

 

Deze reis is volledig verzorgd, dus inclusief ontbijt, lunch en diners. U verblijft in een luxe hut aan boord van de Sybaris, of in een hotel nabij. Iedere dag wordt aan boord of aan wal een lezing verzorgd  door maritieme historici en andere deskundigen. Deze lezingen zijn bij de prijs inbegrepen, evenals alle museumbezoeken in Texel, Enkhuizen, Hoorn en Lelystad. 

 

 

 

Deze reis wordt georganiseerd door Historisch Nieuwsblad, in samenwerking met reisbureau Historizon. De reisbegeleiding is in handen van Annemarie Lavèn, adjunct-hoofdredacteur van Historisch Nieuwsblad. Zij studeerde Nieuwe Geschiedenis in Amsterdam en is gespecialiseerd in de zeventiende eeuw en in historische beeldcultuur. Annemarie heeft jarenlang culturele reizen georganiseerd en begeleid. Ze heeft grote affiniteit met maritieme geschiedenis en is een fervent zeiler.

 

Dag 1 (maandag 17 augustus)

 

Het programma start bij station Amsterdam Sloterdijk en gaat per touringcar naar Den Oever aan de Afsluitdijk. Hier schepen we in op de tweemastklipper Sybaris. Aan boord wordt een lunch geserveerd waarna we de Waddenzee oversteken naar Texel. De boot legt aan in Oudenschild. Vooral in de zeventiende en achttiende eeuw was het hier een drukte van belang op de Rede van Texel. Wachtend op lading, bemanning en een gunstige oosten- of noordoostenwind lagen koopvaarders van de VOC  weken-, soms maandenlang voor anker. U ziet en hoort hier van alles over en krijgt inzicht in de logistiek om de schepen te bevoorraden. We overnachten in Oudeschild

 

 

Dag 2 (dinsdag 18 augustus)

 

De tocht gaat verder over de Waddenzee waarbij we zeehonden hopen te spotten en kunnen genieten van dit prachtige natuurgebied. We passeren opnieuw de Afsluitdijk bij Den Oever en zullen koers zetten naar Enkhuizen. Hier was een van de kamers van de VOC gevestigd, zoals we u tijdens een wandeling door de stad zullen laten zien. In de avond kunt u luisteren naar een lezing. We overnachten in Enkhuizen. 

 

 

WOI afb ieper

Dag 3 (woensdag 19 augustus)

 

’s Morgens wordt er een bezoek gebracht aan het Binnenmuseum van het Zuiderzeemuseum. Hier komen we veel tegen over de bloeiende steden die rond de Zuiderzee lagen en profiteerden van handel en visserij in de zeventiende eeuw.

 

Tegen het einde van de ochtend schepen we weer in en ronden de kust van West-Friesland om aan te komen in Hoorn. Deze prachtige stad mag niet ontbreken in het VOC-verhaal. Vele historische panden in de binnenstad herinneren aan het koopmansverleden, en ook het standbeeld van Jan Pieterszoon Coen zal de nodige gespreksstof opleveren. 

 

 

Dag 4 (donderdag 20 augustus)

 

De ochtend verblijven we nog in Hoorn en besteden we aandacht aan de expeditie van Le Maire en Schouten. Die vertrok 400 jaar geleden om een alternatieve route naar Indië te vinden en zo het monopoly van de VOC te omzeilen. Tijdens deze tocht werd de zeestraat tussen Zuid-Amerika en Antartica ontdekt en hier dankt Kaap Hoorn zijn naam aan.

 

We steken het Markermeer over voor een bezoek aan de Bataviawerf in Lelystad en de replica van de Batavia. Natuurlijk komt hier het dramatische verhaal van de schipbreuk van de originele Batavia in 1629 ter sprake, dat nog steeds tot de verbeelding spreekt. We overnachten in Lelystad. 

 

 

WOI afb 6

Dag 5 (vrijdag 21 augustus)

 

In deze week vindt in Amsterdam het vijfjaarlijkse SAIL-evenement plaats. Tallships van over de hele wereld meren aan in Amsterdam en zijn hier een week lang te bezichtigen . Wij varen met een aparte boot langs de grote boten, waarbij een deskundige het nodige zal vertellen over hun herkomst.

 

Na de lunch is er een programma in Amsterdam over scheepvaart in de Gouden Eeuw. Tegen het einde van de middag zorgen we ervoor dat u weer bij het vertrekpunt aankomt.

 

 

 

Prijs: € 975

Toeslag eenpersoonskamer: € 120

 

 

 

BIJ DE REIS INBEGREPEN

- Vervoer per boot

- Vervoer per bus

- Overnachtingen aan boord of in goede middenklashotels

- Alle maaltijden

- Koffie/thee

- Alle toegangen

- Deskundige gidsen en lezingen

 

 

NIET INBEGREPEN

- Drankjes

- Reis- en annuleringsverzekering

- Fooien

 

 

 

Wilt u  meer informatie over deze reis, of wilt u gelijk boeken? Ga dan naar de site van onze partner Historizon of mail naar info@historizon.nl.

 

HN logo

Historisch Nieuwsblad organiseert een spectaculaire reis in het kielzog van de VOC. U vaart per historische klipper naar Texel, Hoorn, Enkhuizen, Lelystad en bezoekt SAIL in Amsterdam.

Klik op het menu voor inhoud en andere functies.

Gebruik de pijlen aan de zijkant om door het magazine te bladeren.
Loading ...