Deze reis is volgeboekt!

1 tot en met 5 mei 2015

 

 

Ieper, de Somme en Verdun. Historicus Willem Melching neemt u mee langs de grootste slagvelden van de Eerste Wereldoorlog. Deze vijfdaagse reis gaat niet alleen over militaire geschiedenis, maar besteedt ook aandacht aan politieke, sociale en culturele aspecten. U bezoekt loopgraven en slagvelden, musea en herdenkingsparken, oorlogsmonumenten en begraafplaatsen.

 

De reis begint in de Vlaamse Westhoek, waar we Ieper en omgeving verkennen. Natuurlijk staat een bezoek aan het moderne museum In Flanders Fields en de begraafplaats Tyne Cot op het programma. We bezoeken het zogeheten IJzerfront, waar in 1914 de Slag om de IJzer werd uitgevochten. Vervolgens gaan we naar de slagvelden van de Somme. Monumenten en sporen in het landschap zijn stille getuigen van de gruwelijke veldslag van 1916.

 

 

WOI afb 4

 

 

In Péronne nemen we ruim de tijd voor een bezoek aan het museum Historial de la Grande Guerre te Péronne. Dit uitstekende museum belicht consequent de drie oorlogvoerende naties aan de Somme: Frankrijk, Engeland en Duitsland. Het geeft een goed doordachte cultuurhistorische interpretatie van de oorlog en van de wereld waarin de oorlog zich afspeelde.   

 

Via de Champagne rijden we vervolgens naar Verdun. Met een bezoek aan Fort de Vaux, het ossuarium van Douaumont en de monumenten en het slagveld aldaar eindigt onze reis. 

 

We maken een aantal stevige wandelingen. Van deelnemers wordt verwacht dat ze goed ter been zijn.

 

 

Willem Melching is uw reisbegeleider. Hij is historicus en Duitslandkenner en verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. Zijn onderzoeksterrein is twintigste-eeuws Duitsland in Europese context. Hij begeleidt geregeld reizen en geeft in de media commentaar op actuele ontwikkelingen in ons buurland. Recentelijk verschenen van zijn hand een geschiedenis van de DDR, een Hitler-biografie en vertaalde hij de dagboeken van Goebbels. Ook publiceerde hij Ooggetuigen van de Eerste Wereldoorlog

 

Lees een interview met Willem Melching over deze reis.

Dag 1 (vrijdag 1 mei)

 

Om 8.15 uur vertrekken we per touringcar vanuit Amsterdam. In Ieper aangekomen, bezoeken we de begraafplaats Tyne Cot, het het Sanctuary Wood Museum op de zwaar bevochten Hill 62 en natuurlijk het moderne en inspirerende museum In Flanders Fields. Indrukwekkend is het beluisteren van de Last Post die avond aan avond bij de Menenpoort ten gehore wordt gebracht. Met uitzondering van de Duitse bezettingsjaren wordt deze traditie al sinds 1928 gerespecteerd.   Overnachting te Ieper in driesterrenhotel Albion.

 

 

Dag 2 (zaterdag 2 mei)

 

We gaan naar de sfeervolle Duitse begraafplaatsen van Langemark en Vladslo. Op deze laatste vinden we het beroemde beeld van de ‘Treurende Ouders’ van de hand van Käthe Kollwitz. Ook staat een bezoek aan de Doodengang en de IJzertoren te Diksmuiden op het programma. Er zijn twee twee overnachtingen in Ieper, in het sfeervolle hotel Albion.

 

 

WOI afb ieper

Dag 3 (zondag 3 mei)

 

We volgen het front Frankrijk in. We bezoeken het imposante Canadese monument van Vimy Ridge en de begraafplaatsen van Neuville St. Vaast en Notre Dame de Lorette. Vervolgens naar het slagveld van de Somme. Hoogtepunten hier zijn het Newfoundland Memorial Park, met goed geconserveerde loopgraven en een indrukwekkend monument. Uniek is het imposante monument voor de Britse vermisten bij Thiepval.

 

Overnachting in Arras, in het centraal gelegen hotel Les 3 Luppars, dat stamt uit de vijftiende eeuw.

 

 

Dag 4 (maandag 4 mei)

 

We beginnen deze dag met een bezoek aan het moderne Mémorial-museum te Péronne. Vanuit Péronne gaan we via de Champagne naar Verdun. We bezoeken onderweg de slagvelden van Chemin des Dames en de Caverne du Dragon.

 

Overnachting en afscheidsdiner in Verdun. U verblijft in het historische Hostellerie du Coq Hardi, in hartje Verdun.

 

 

WOI afb 6

Dag 5 (dinsdag 5 mei)

 

De laatste dag is gewijd aan de slag bij Verdun, waar de Fransen en de Duitse legers in een wanhopige strijd terecht kwamen. In de heuvels buiten het vestingstadje Verdun bezoeken we het Fort de Vaux, en het legendarische Ossuarium en de bijbehorende begraafplaats.

 

Op weg naar huis maken we een stop bij het verdwenen dorp Butte de Vauquois en de Amerikaanse begraafplaats in Romagne-sous-Montfaucon. Om ca. 19.30 uur arriveert de bus in Amsterdam.

 

 

 

Prijs: € 1105

Toeslag eenpersoonskamer: € 135

 

 

 

BIJ DE REIS INBEGREPEN

- Zeer deskundige Nederlandse reisbegeleiding

- **/***hotels op basis van logies/ontbijt

- Lunchpakket op dag 2 t/m 5

- Alle diners

- Excursies en entrees volgens het programma

- Vervoer per touringcar

 

 

NIET INBEGREPEN

- Lunch op dag 1

- Drankjes

- Reis- en annuleringsverzekering

- Fooien

- Calamiteitenfonds (€ 2,50)

 

 

 

Wilt u  meer informatie over deze reis, of wilt u gelijk boeken? Ga dan naar de site van onze reisorganisator Voyage & Culture.

 

HN logo

Willem Melching neemt u begin mei mee naar de belangrijkste slagvelden van de Eerste Wereldoorlog in Ieper, aan de Somme en in Verdun. Een reis van Historisch Nieuwsblad.

Klik op het menu voor inhoud en andere functies.

Gebruik de pijlen aan de zijkant om door het magazine te bladeren.
Loading ...