23 tot en met 29 september

 

Maarten van Rossem en Willem Melching leiden u door het Duitsland dat herinnert aan de Tweede Wereldoorlog. In zes dagen leren deelnemers aan deze reis alles over het ontstaan, de bloei en de ondergang van het Derde Rijk. 

 

Zonder Adolf Hitler geen Tweede Wereldoorlog. Hij wilde van Duitsland een wereldmacht maken. Zijn ideologie was gebaseerd op rassenhaat en agressie. Tegelijkertijd probeerde hij van Duitsland een welvaartstaat te maken. Alleen een tevreden en welvarende Volksgemeinschaft zou goed oorlog kunnen voeren. De bouw van vakantiekolonies en concentratiekampen waren in het Derde Rijk geen tegenstellingen, maar twee kanten van dezelfde medaille.

 

 

WOI afb 4

 

 

Vanuit Schiphol vliegt u naar Berlijn, het startpunt van deze reis. In deze stad staan bezoeken aan bekende, maar vooral ook aan minder bekende plekken op het programma, zoals voormalige schuilkelders en een wandeling door het voormalige regeringscentrum. We gaan onder meer naar Görings Reichsluftfahrtministerium, de locaties van de Reichskanzlei en het Gestapohoofdkwartier. Ook een bezoek aan het beroemde Holocaustmonument kan niet ontbreken. Absoluut de moeite waard is het kleine maar schitterende museum dat zich onder het monument bevindt.

 

Na enkele dagen in Berlijn vervolgt de reis naar de Seelower Höhen bij de Poolse grens. Dit was de startplaats van het laatste offensief in de Tweede Wereldoorlog: de slag om Berlijn. Hier volgen we het voetspoor van het Rode Leger. Op het eiland Usedom (in het Pools Uznam) bezoeken we de plaats waar Wernher von Braun en vele anderen werkten aan het Duitse raketwapen (V1 en V2) en ziet u de resten van een lanceerinrichting.

 

Per bus reizen we verder door Brandenburg en Mecklenburg-Vorpommern naar het eiland Rügen. Hier zien we onder meer de legendarische vakantiekolonie Prora – een typisch voorbeeld van Hitlers welvaartspolitiek. We verschillende concentratiekampen en resten van de Duitse oorlogsindustrie. 

 

 

 

Prof. dr. Maarten van Rossem studeerde geschiedenis en promoveerde in 1983 op een studie van Joodse intellectuelen in de Verenigde Staten. Vanaf 1996 was hij bijzonder hoogleraar aan de Universiteit Utrecht. In 2004 werd hem door de KNAW de Eureka Prijs toegekend vanwege zijn verdiensten voor de popularisering van de wetenschap. Van Rossem geeft regelmatig commentaar op politieke en culturele kwesties op radio en televisie. Hij publiceerde talloze boeken waaronder Drie Oorlogen. Een kleine geschiedenis van de 20e eeuw. Maarten van Rossem is een medewerker van Historisch Nieuwsblad en heeft een eigen blad: Maarten!.

 

 

Dr. Willem Melching is historicus en Duitslandkenner en verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. Zijn onderzoeksterrein is het twintigste-eeuwse Duitsland in Europese context. In het kader van zijn werkzaamheden begeleidt hij geregeld reizen en geeft hij in de media commentaar op actuele ontwikkelingen in ons buurland. Recentelijk verschenen van zijn hand een geschiedenis van de DDR en een veelgeprezen Hitler-biografie. Ook publiceerde hij Ooggetuigen van het Derde Rijk en maakte hij een bloemlezing uit de dagboeken van Joseph Goebbels. Willem Melching is een medewerker van Historisch Nieuwsblad

 

Dag 1 (woensdag 23 september)

 

Ochtendvlucht per KLM naar Berlijn waar we rond het middaguur aankomen. Na aankomst bezoeken we het voormalig concentratiekamp Sachsenhausen. Dit was een ‘modelkamp’ en diende in hoofdzaak voor politieke gevangenen, verzetsstrijders en Russische krijgsgevangenen. Ten tijde van de DDR was dit een van de locaties waar de ‘antifascistische mythe’ gestalte kreeg. Ook was hier de ‘Inspektion’ van alle concentratiekampen gevestigd. We vervolgen onze route richting Berlijn voor de eerste overnachting.

 

 

Dag 2 (donderdag 24 september)

 

‘s Ochtends maken we een wandeling door het voormalige regeringscentrum. Tijdens deze wandeling zien we onder meer Görings Reichsluftfahrtministerium, het paradepaardje van nazi-architectuur. Ook lopen we langs de locatie van de Reichskanzlei en het Gestapohoofdkwartier. Met een bezoek aan het Holocaustmonument en het bijbehorende museum sluiten we de ochtend af. Na de lunch kunt u onder leiding van Willem Melching deelnemen aan een facultatieve excursie naar schuilkelders. Overnachting in Berlijn.

 

 

WOI afb ieper

Dag 3 (vrijdag 25 september)

 

In de ochtend gaan we naar het Treptower Park. Hier is in opdracht van de Sovjetbezettingsmacht in 1949 een herdenkingsplaats opgericht om de soldaten van het Rode Leger die in de Tweede Wereldoorlog waren gevallen te eren. We vervolgen onze weg naar Karlshorst, waar de capitulatie van 8 mei 1945 plaatsvond. Dit vroegere officierskwartier van de Wehrmacht deed later dienst als Russisch hoofdkwartier. Nu is er een museum gevestigd.

 

Na het museumbezoek reizen we naar het oosten en bezoeken de Seelower Höhen. Deze hoogte was de startplaats van het laatste offensief in de Tweede Wereldoorlog: de Slag om Berlijn. De strijd duurde ruim een maand en kostte tienduizenden Russen het leven. Na een bezoek aan Wünsdorf, waar zowel het ‘Oberkommando des Heeres’ (OKH) als het ‘Oberkommando der Wehrmacht’ (OKW) als het Rode Leger een hoofdkwartier vestigde, reizen we naar Frankfurt/Oder voor diner en overnachting.

 

 

Dag 4 (zaterdag 26 september)

 

We rijden per bus naar het eiland Usedom waar we onder meer Heeresversuchsanstalt Peenemünde-Ost en het bijbehorende museum bezoeken. Hier werkten Wernher von Braun en vele anderen aan het Duitse raketwapen, dat bekend staat als de V1 en de V2. Ook de resten van de V1-lanceerinrichting bij Zempin worden bezocht.

 

We passeren het voormalige vliegveld Peenemünde-West waar de Luftwaffe nieuwe toestellen testte. Hier lanceerden de nazi’s de Fi 103, ook wel bekend als V1, de eerste geleide raket uit de geschiedenis. Voor overnachting en gezamenlijk diner rijden we door naar de mooie, aan de Oostzee gelegen stad Stralsund.

 

 

WOI afb 6

Dag 5 (zondag 27 september)

 

Vanuit Stralsund gaan we over de Rügendamm naar het eiland Rügen. De Rügendamm was een werkverschaffingsproject van de nazi’s. De dam was mede bedoeld om het eiland toeristisch aantrekkelijk te maken. Op Rügen bezoeken we in de ochtend de legendarische vakantiekolonie Prora. Dit kolossale gebouw had ruimte voor meer dan 20.000 vakantiegangers. De organisatie Kraft durch Freude organiseerde activiteiten om de Duitsers het gevoel te geven dat de NSDAP luxe en welvaart voor iedereen garandeerde. Zo verzorgde KdF cruises en vakantiereizen en produceerde personenauto’s (VW).

 

In de middag staat een bezoek aan het Bunkercomplex Kap Arkona op het programma. Ook maken we een korte wandeling naar Köningsstuhl, de plek waar Caspar David Friedrich zijn bekende kunstwerk Kreidefelsen auf Rügen schilderde. Overnachting en gezamenlijk diner in Stralsund.

 

 

Dag 6 (maandag 28 september)

 

Op weg richting Berlijn bezoeken we het vrouwenkamp Ravensbrück. Ook dit kamp was voornamelijk ingericht voor politieke gevangenen, onder wie vrouwen uit Nederland. In dit zogeheten Aussenlager werden de gevangenen als dwangarbeider ingezet. Het kamp werd bevrijd door het Rode Leger.

 

Wij vervolgen onze tocht naar het Olympisch Dorp van de Spelen van 1936 (Wustermark ligt iets ten westen van Berlijn). Dit complex is nog maar recentelijk open voor het publiek. Aansluitend volgt een transfer naar de luchthaven van Tegel voor onze terugvlucht in de late namiddag naar Amsterdam.

 

 

 

Prijs: € 1635

Toeslag eenpersoonskamer: € 155

 

 

 

BIJ DE REIS INBEGREPEN

- Vliegreis per KLM Amsterdam-Berlijn

- Luchthavenbelasting (ca. € 139,-)

- Vervoer per luxe touringcar

- Overnachtingen in **** hotels op basis van logies/ontbijt

- 3 lunchboxen

- 3 diners

- Excursies volgens programma inclusief entrees

- Inleidingen en begeleiding door Willem Melching en Maarten van Rossem 

 

 

NIET INBEGREPEN

- Overige maaltijden

- Drankjes

- Fooien

- Facultatieve excursies

- Administratiekosten (€ 25,-)

- Reis- en annuleringsverzekering

- Calamiteitenfonds (€ 2,50)

 

 

 

Wilt u  meer informatie over deze reis, of wilt u gelijk boeken? Ga dan naar de site van onze reisorganisator Voyage & Culture.

 

HN logo

Reis met Maarten van Rossem en Willem Melching naar het Duitsland van Hitler. We bezoeken beroemde en obscure historische plaatsen in Berlijn en steken de Poolse grens over om een beeld te krijgen van het Derde Rijk.

Klik op het menu voor inhoud en andere functies.

Gebruik de pijlen aan de zijkant om door het magazine te bladeren.
Loading ...