2 tot en met 15 november

 

Historisch Nieuwsblad neemt u mee naar Brazilië. Slechts 24 jaar duurde de Nederlandse kolonisatie van dit land, maar toch heeft de Nederlandse aanwezigheid er belangrijke sporen nagelaten. Dat is vooral te danken aan Johan Maurits van Nassau-Siegen - ‘De Braziliaan’ - die niet alleen steden bouwde, wegen aanlegde en gewetensvrijheid invoerde, maar ook kunstenaars, cartografen en wetenschappers aan het werk zette in Nieuw-Holland. Wie de geschiedenis van Brazilië wil leren kennen kan niet om Maurits heen.  

 

U reist in de voetsporen van Johan Maurits maar maakt ook kennis met revolutionair Brazilië en met het  Braziliaanse keizerrijk. U bezoekt prachtige barokke mijnwerkersstadjes in de binnenlanden, ervaart hoe de keizers resideerden en maakt kennis met de magische stad Rio de Janeiro. Max Westerman neemt u mee door deze onbeschrijfelijke metropool Rio de Janeiro en nodigt u hem thuis uit, in de beroemde strandwijk Ipanema.  

 

Nederlands- en Engelssprekende deskundigen vertellen u dagelijks over zowel historisch als hedendaags Brazilië. Wij hebben naast Max Westerman onder anderen prof. Marcus Albuquerque, historicus Daniel Breda, de Braziliaans-Nederlandse gitarist Nelson Latif en de Nederlandse biologe Ariane Janér benaderd.

 

 

BRA afb olinda

Dag 1 (maandag 2 november)

 

We vliegen van Amsterdam via Lissabon naar Recife. We rijden naar het nabijgelegen Olinda, waar we drie nachten zullen verblijven in een sfeervol hotel.

 

 

Dag 2 (dinsdag 3 november)

 

’s Morgens verkennen we Recife, destijds ‘Mauritsstad’ geheten. Tijdens de rondleiding zien we waar het Nederlandse koloniale verleden nog zichtbaar is. Ook bezoeken we de plek waar de oudste synagoge van Zuid-Amerika stond, opgericht door Joodse immigranten uit Amsterdam. De synagoge is na grondig historisch onderzoek opnieuw opgebouwd.

 

In de middag staat een bezoek aan het Instituto Ricardo Brennand op het programma. Dit moderne kasteel herbergt een schat aan historische schilderijen en objecten uit de zeventiende eeuw. Topstukken uit de collectie van Brennand zijn de beroemde schilderijen van Frans Post en Albert Eckhout. Rondleiding door kunstschilder Roberto van der Ploeg.

 

 

Dag 3 (woensdag 4 november)

 

Niet ver van Recife ligt het eiland Itamaracá. De mooie weg langs de kust daarnaar toe leidt ons langs Igaraçu, een van de oudste stadjes van Brazilië waar we de tijd nemen om o.a. de historische kerk te bewonderen. Op Itamaracá lopen we vanaf het vissersdorp Vila Velha over het pad ‘Trilhas dos Holandeses’ in de voetsporen van de Hollandse kolonisten naar het bijgelegen Forte Orange. Dit is het best bewaarde bouwwerk uit de Hollandse tijd. Hier horen en zien we wat de stand van zaken is omtrent de opgravingen en restauraties. 

 

 

 

Deze reis wordt georganiseerd door Historisch Nieuwsblad, in samenwerking met reisbureau Labrys Reizen. De reisbegeleiding is in handen van drs. Annemarie Lavèn, adjunct-hoofdredacteur van Historisch Nieuwsblad. Zij studeerde Nieuwe Geschiedenis in Amsterdam en is gespecialiseerd in de zeventiende eeuw en in historische beeldcultuur. Zij heeft jarenlang culturele reizen georganiseerd en begeleid. Annemarie heeft grote affiniteit met maritieme geschiedenis en de geschiedenis van Brazilië.

 

Dag 4 (donderdag 5 november)

 

De stad Olinda ligt fraai op een heuvel en grenst aan Recife. Met een stadsgids maken we een wandeling door het centrum, dat vanwege zijn vele historische kerken en kloosters en kleurrijke koopmanshuizen in barokke stijl op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat. Dan nemen we afscheid van de Hollandse geschiedenis in Brazilië en vliegen naar Belo Horizonte om vervolgens per touringcar naar Ouro Preto te reizen. We brengen twee nachten door in een centraal gelegen hotel.

 

 

Dag 5 (vrijdag 6 november)

 

In de bergachtige, groene provincie Minas Gerais bezichtigen we enkele mooie, historische plaatsen. Het fraaie stadje Ouro Preto is gesticht in 1721 en is beroemd om zijn vele barokke kerken. Het was een mijnwerkersstadje, want in deze omgeving werd goud gedolven. We bezichtigen het historische centrum met prachtige koloniale architectuur, intieme  plaza’s met oude fonteinen en azulejo-tegeltjes met een stadsgids en bezoeken verderop een voor de streek zo kenmerkende goudmijn. 

 

 

BRA jardim botanico

Dag 6 (zaterdag 7 november)

 

Het barokke Congonhas is beroemd om de basiliek Santuário do Bom Jesus de Matosinhos met zijn opzienbarende spekstenen sculpturen van de twaalf apostelen die op de Werelderfgoedlijst staan. Zij zijn rond 1800 gemaakt door Brazilië’s beroemdste beeldhouwer, Aleijadinho. Hij was zoon van een Portugese kolonist en zijn Afrikaanse slavin. 

 

We vervolgen de reis naar São João del Rei. Dit is de geboorteplaats van Joaquim José da Silva Xavier, ook bekend als Tiradentes. Hij was de leider van de Braziliaanse revolutionaire beweging en streed fel tegen de Portugese koloniale overheersing. Als de tijd het toelaat maken we in de loop van de middag de korte rit  naar het gezellige plaatsje Tiradentes met een historisch stoomtreintje. Hier brengen we twee nachten door, in een aangename pousada

 

Dag 7 (zondag 8 november)

 

De ochtend gebruiken we om onder leiding van een stadsgids Tiradentes te ontdekken en de geschiedenis van revolutionair Brazilië te leren kennen. De middag is vrij om inkopen te doen, te genieten van echte Braziliaanse koffie, te zwemmen of om de mooie omgeving te verkennen. Er zijn wandelingen mogelijk in de aangrenzende natuurgebieden met heuvels, stroompjes en watervallen, waar apen en bijzondere vogels te zien zijn.

 

Dag 8 (maandag 9 november)

 

We reizen met onze bus naar Petrópolis, waar we ‘s middags een stadswandeling maken. Petrópolis wordt wel De Keizerlijke Stad genoemd, naar Dom Pedro I. Hij regeerde als eerste keizer van Brazilië tussen 1822 en 1831. Vanwege de mooie ligging in de bergen en het prettige klimaat werd het in de negentiende eeuw als zomerresidentie gebruikt door de Braziliaanse keizers. We overnachten in stijl.

 

BRA afb petropolis

Dag 9 (dinsdag 10 november)

 

Deze ochtend bezoeken we uitgebreid het Palácio Cristal en het Museu Imperial, gesitueerd in het paleis. Het museum is gespecialiseerd in de keizerlijke geschiedenis en geeft u een goede indruk van de grandeur van het keizerlijke leven. Een van de topstukken is de tentoongestelde keizerlijke kroon met maar liefst 639 diamanten en 77 parels.

 

In de vroege middag vertrekken we naar Rio de Janeiro waar we vanaf het Suikerbrood de zon zien ondergaan over de bergen, met links en rechts de stranden. De top van deze 396 meter hoge berg is bereikbaar met een kabelbaan die in 1912 is aangelegd. We overnachten vier nachten in een goedgelegen hotel vlakbij de stranden Ipanema en Copacabana

 

Dag 10 (woensdag 11 november)

 

In de ochtend bezien we Rio vanuit een heel ander perspectief, namelijk vanaf de Corcovado. Deze granieten berg is wereldwijd bekend vanwege het beeld Cristo Redentor dat op de top staat. Vanwege de hoogte (710 meter) biedt deze plek een magistraal uitzicht over de miljoenenstad en zijn schitterende baaien.

 

De middag gebruiken we om een belangrijk element van de Braziliaanse samenleving beter te leren kennen: muziek. We brengen een bezoek aan het Museum Villa-Lobos, gewijd aan de beroemde Braziliaanse componist Heitor Villa-Lobos. Daar zal de Braziliaans-Nederlandse gitarist Nelson Latif  uitleggen hoe het verleden doorklinkt in de Braziliaanse muziek. Niet alleen Europese barokinvloed is terug te horen, maar ook muziek afkomstig uit de slavernijtijd.

 

Dag 11 (donderdag 12 maart)

 

Deze ochtend bezoeken we het Museu Forte de Copacabana. Met name de strategische ligging van het fort, in het midden van de baai van Rio, maakt een bezoek de moeite waard. Na de lunch maken we onder leiding van een stadsgids een wandeling door het oude centrum van Rio. Een bezoek aan het Mosteiro de São Bento mag niet ontbreken. Dit benedictijnenklooster werd opgericht in 1590 door monniken uit Bahia. Het klooster vormt een baken van rust, middenin de drukke metropool.

 

BRA ouro preto

Dag 12 (vrijdag 13 november)

 

In de ochtend verzamelen we bij het appartement van correspondent Max Westerman. Hij woont sinds enkele jaren in de strandwijk Ipanema, een van de meest mondaine delen van Rio. Hij zal ons niet alleen rondleiden door het bijzondere gebouw waar hij woont, maar ook meenemen op een wandeltocht door ‘zijn’ wijk. Daarbij belicht hij de twee kanten van Brazilië die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn: het rijke, onbezorgde Brazilië van de stranden, en de bittere armoede van de sloppenwijken, die direct achter de strandwijk beginnen.

 

In de middag zien we een heel ander deel van de stad. We steken per boot de baai over naar Niterói. Hier bewonderen we de grootste en meest opzienbarende creatie van architect Oscar Niemeyer. Het gebouw lijkt op een enorme schaal met smalle voet en huisvest het Museum voor Moderne Kunst.

 

Dag 13 (zaterdag 14 november)

 

Het eerste deel van de ochtend is vrij om uit te slapen, souvenirs te kopen of door de stad te wandelen. Uw reisleider adviseert u graag over de vele mogelijkheden. Voordat we naar het vliegveld vertrekken voor de terugreis, bezoeken we de beroemde Jardim Botânico. Dit is een uitstekende manier om de uitbundige Braziliaanse natuur te leren kennen. Deze tuin, aangelegd in 1808, bevat meer dan vijfduizend verschillende bomen, bloemen en planten. De Nederlandse biologe Ariane Janér, al jaren woonachtig in Rio, leidt ons rond en legt uit hoe in Brazilië natuur, cultuur en geschiedenis met elkaar verbonden zijn.

 

Aan het eind van de middag vertrek naar de luchthaven en terugvlucht via Lissabon naar Amsterdam.

 

Dag 14 (zondag 15 november)

 

Aankomst in Amsterdam.

 

 

Prijs: € 4395

Toeslag eenpersoonskamer: € 725

 

 

 

BIJ DE REIS INBEGREPEN

- Vliegreis Amsterdam-Recife en Rio de Janeiro-Amsterdam met alle toeslagen

- Lokale vlucht Recife-Belo Horizonte

- Touringcars met chauffeur incl. alle belastingen, parkeergelden en opcenten, gedurende de gehele reis

- Lokale gidsen en lezingen

- Coördinatie onderweg door reisbegeleider Annemarie Lavèn

- Alle accommodatie op basis van een gedeelde tweepersoonskamer

- Ontbijt, elke dag warme lunch òf diner

- Welkomst- en afscheidsdrankje

- Kofferriem en -labels

- Boekje praktische reisgegevens

 

 

NIET INBEGREPEN

- Overige maaltijden

- Drankjes bij de maaltijden

- Boekingskosten (€ 20,-)

- Calamiteitenfonds (€ 2,50)

- Verzekeringen

 

 

 

Wilt u  meer informatie over deze reis, of wilt u gelijk boeken? Ga dan naar de site van onze reisorganisator Labrys Reizen of mail naar info@labrysreizen.nl.

 

HN logo

Historisch Nieuwsblad organiseert een spectaculaire reis naar Brazilië. We doen het voormalige Nieuw-Holland aan in Recife en Olinda, bezoeken barokke mijnwerkersstadjes en bezoeken natuurlijk ook de metropool Rio de Janeiro.

Klik op het menu voor inhoud en andere functies.

Gebruik de pijlen aan de zijkant om door het magazine te bladeren.
Loading ...